In een tijd van voortdurende prikkels, lange schermtijden en kortere spanningsbogen, lijkt het steeds moeilijker te worden om ons te laten meeslepen door de betoverende wereld van boeken, vooral voor jongeren. Deze zorgwekkende trend van ontlezing heeft de aandacht getrokken van bibliotheken, scholen, ouders en schrijvers over de hele wereld, inclusief Nederland. Maar te midden van deze strijd gloort er een sprankje hoop in de vorm van Young Adult (YA) literatuur.
Het fenomeen ontlezing
Ontlezing, het afnemen van de interesse in lezen onder jongeren, is een fenomeen dat al enige tijd zorgen baart in Nederland. De opkomst van digitale media, sociale netwerken en videogames heeft de aandacht weggetrokken van boeken. De kunst om je lekker te kunnen verliezen in de bladzijden van een goed boek lijkt te vervagen in het licht van schermtijd en constante afleiding.
De gevolgen van ontlezing zijn verstrekkend. Niet alleen heeft het een negatieve invloed op de taalvaardigheid en het begrip van jongeren, maar het kan ook leiden tot verminderde empathie, verbeeldingskracht en kritisch denken.
De opkomst van YA-literatuur
Temidden van deze ontwikkeling is er echter een opvallende trend waar te nemen: de toenemende populariteit van Young Adult literatuur. YA-boeken, gericht op ‘jong volwassenen’, maar geliefd bij lezers van alle leeftijden, hebben de kracht om lezers te betoveren en hen mee te nemen op een reis van ontdekking, avontuur en zelfreflectie.
De populariteit van YA-literatuur is niet alleen te danken aan boeiende verhalen en intrigerende personages, maar ook aan thema’s die resoneren met de ervaringen en uitdagingen van jongeren. Van identiteitsvorming tot de zoektocht naar liefde en vriendschap, YA-boeken bieden een spiegel waarin lezers zichzelf kunnen zien en begrijpen.
Mijn persoonlijke missie
Met de BIG5 trilogie hoop ik een vonkje van verbeelding en passie voor lezen te ontsteken in de harten van jongeren. Door hen mee te nemen op avontuur, mysteries te ontrafelen en hen te laten kennismaken met Lena, Simon, Vincent, Mia en Yo hoop ik het verschil te kunnen maken in de strijd tegen de ontlezing.
Nieuw hoofdstuk in de strijd tegen de ontlezing
In een tijd waarin ontlezing een groeiende zorg is en de aantrekkingskracht van digitale media onweerstaanbaar lijkt, is de opkomst van YA-literatuur een bemoedigend teken. Ik kijk ernaar uit om meer samen te gaan werken met scholen en bibliotheken om het belang van lezen te benadrukken en toegang tot aantrekkelijke boeken te bevorderen. Zo kunnen we een nieuw hoofdstuk schrijven in de strijd tegen ontlezing!
Geef een reactie